Product Categories

  • Inga kategorier

Team R+

Efter en längre tids påtryckningar och önskemål från omgivningen så har jag nu äntligen bestämt mig för att göra lite plats här på hemsidan för ett av mina privata intresseområden. Det handlar om den träning jag pysslar med ihop med mina djur på min fritid. Det är ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat så det är med glädje som jag nu välkomnar TeamR+ in på Flexiveterinärens portal!

290023174_10225131104322163_5758333541636798589_n

En veterinär jobbar inte bara (tro mig!), vi har också fritid. Just min fritid ägnas åt min älskade familj och mina djur. Jag, mina djur, min familj och en handfull noggrant utvalda vänner till mig – tränar tillsammans med så kallade ”belöningsbaserade metoder”.

Det är vi som är Team R+

Vad är det då vi gör? Jo, vi ägnar oss åt något som kallas belöningsbaserad träning, eller klickerträning, eller R+ (R-plus) träning. Kärt barn har många namn, ni vet! Det går ut på att man förstärker/belönar det som djuret gör rätt, i stället för att bestraffa när det har blivit fel.

Just det här med belöningsbaserad träning/klickerträning/R+ träning är något som jag verkligen brinner för. Jag har en stor önskan om att sprida metoden till fler djurägare. Jag kom i kontakt med konceptet för drygt tio år sedan, 2009, tillsammans med min första egna hund. Thomas Stokke och Fanny Gott på Klickerklok blev dom som lärde mig grunderna i träningstänket. Därefter har det följt en rad med fantastiska kurser för flera olika och otroligt skickliga tränare. Då, 2009, var det inte helt vanligt med ”klickerträning” av hund – idag kommer du ha svårt att stöta på en enda tränare som inte jobbar belöningsbaserat. Jag har varit med på resan – från ovanligt till vanligt. Jag har sett hur ett nytt sätt att tänka har spridit sig över hund-Sverige och jag har varit en del av spridningen genom att själv hålla kurser, inspirera och närmast predika budskapet till både frivilliga och ofrivilliga lyssnare 😉

289948286_10225131104282162_5452718242069390544_n

2015 tog jag med mig den belöningsbaserade metoden över till ett nytt djurslag – häst. Jag fick den (knäppa?) idén att träna på samma vis med min nyligen inköpta fölunge. Varför? Det kan jag dividera med er om i ett annat inlägg, men så blev det. Det blev starten på något helt nytt och häftigt, åter igen. Hästvärlden ligger efter hundvärlden inom det här området. Belöningsbaserad hästträning är väldigt NYTT, och vi som jobbar med detta är inte så många, men vi kämpar på. Bloggar, böcker och kursutbud om hundträning med belöningsbaserat fokus finns det numer en uppsjö utav, fantastiskt nog. Vill du börja träna häst med detta koncept så är det lite svårare att hitta inspiration. Men suget efter kunskap ökar och fler önskar lära sig mer. Jag har fått frågan ställd till mig SÅ många gånger: Kan du inte skriva om detta/ berätta om detta/ hålla kurser? Tid växer inte på träd (jag är småbarnsförälder numera dessutom!), men jag älskar att skriva. Så, nu skriver jag! Jag hoppas att jag ger mig själv tid att skriva ihop många matnyttiga inlägg framöver och jag hoppas att någon kommer kunna njuta och få lite glädje av det jag dikterar ihop!

Varma inspirations-hälsningar från Linnéa, TeamR+